Semenya a eșuat în arbitraj, fără tratament nu are voie să concureze între femei

Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) a constatat că, deși regula este discriminatorie, este necesar să se asigure o concurență echitabilă.

“Uneori este mai bine să reacționezi prin a nu reacționa în niciun fel”, a scris Semenya imediat pe Twitter.

Campion olimpic din 2012 și 2016 și campion mondial de trei ori este cel mai faimos sportiv, care este afectat de noua regulă.

Ulterior, femeia alergătoare în vârstă de 28 de ani a comentat verdictul, afirmând că are în vedere să meargă la un tribunal elvețian. “De un deceniu, IAAF încearcă să mă încetinească, dar dimpotrivă, mă întărește. Această decizie CAS nu mă va opri.Mă voi ridica din nou și voi continua să inspir tinerele și sportivele din Africa de Sud și din întreaga lume “, a spus ea într-o declarație.

IAAF a decis să introducă o regulă controversată bazată pe un studiu de expertiză Nivelurile mai mari de testosteron au un avantaj față de populația generală de sex feminin.

Regula trebuia să intre în vigoare în noiembrie anul trecut, dar federația atletică a amânat-o, așteptând decizia arbitrajului. După verdictul CAS, regula devine valabilă 8.Conform noii reguli, sportivele de sex feminin vor trebui să înceapă tratamentul hormonal pentru a reduce nivelurile de testosteron sub cinci nanomolare pe litru de sânge cu șase luni înainte de început.

Pentru Campionatele Mondiale din acest an de la Doha, care vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie și octombrie, IAAF va face o altă concesiune. Cu toate acestea, dacă Semenya dorește să urmărească un alt titlu de semi-votare în Qatar, va trebui să înceapă terapia hormonală într-o săptămână, potrivit Reuters.

la Berlin, în 2009. Nu a mai putut alerga aproape un an, deoarece IAAF a vrut să verifice dacă într-adevăr era o femeie.Încă din 2011, federația a încercat să limiteze cursa sportivelor cu niveluri ridicate de testosteron și a trebuit să-și demonstreze permisiunea medicală. Semenya lua medicamente pentru a-și scădea nivelul, iar performanțele ei au scăzut. Când CAS a abrogat regula în 2015, curba sa de performanță a crescut din nou. Anul trecut la Paris, a stabilit a patra cea mai bună perioadă la 800 de metri din toate timpurile 1: 54.25.

Săptămâna trecută, a încercat o alergare de 5.000 de metri la campionatul național, în care a putut alerga chiar și fără tratament hormonal. Deși a câștigat fără probleme, cu o performanță de 16: 05.97, ea a rămas în urma celor mai rapide momente din istorie cu aproape două minute.