Echipa feminină a SUA dă în judecată US Soccer pentru „discriminare de gen instituționalizată”

Toți cei 28 de membri actuali ai echipei de fotbal feminin a Statelor Unite au intentat un proces împotriva propriului organism de conducere, acuzând ani de „discriminare de gen instituționalizată”. Echipa, care este campioana mondială în curs, caută salariu egal cu omologii lor bărbați, care nu au reușit să ajungă la Cupa Mondială din 2018.

Procesul, care a fost intentat vineri la un tribunal federal din Los Angeles. , solicită egalitate de plată și tratament, pe lângă daune, inclusiv plata înapoi. Grupul, care include unii dintre cei mai buni jucători din lume, cum ar fi Megan Rapinoe, Alex Morgan și Carli Lloyd, caută și compensații pentru orice jucător care a apărut pentru SUA din februarie 2015.US Soccer subliniază, de asemenea, că bonusurile de la Cupele Mondiale sunt stabilite mai degrabă de Fifa decât de federațiile naționale.

Dar este incontestabil că echipa feminină a SUA – care a câștigat trei Cupe Mondiale și patru titluri olimpice – a fost adesea tratat mizerabil. Potrivit propriilor dezvăluiri financiare ale US Soccer, echipa feminină a adus mai multe venituri decât omologii lor masculini în ultimii trei ani, iar victoria lor în finala Cupei Mondiale din 2015 a fost cel mai urmărit meci de fotbal din istoria SUA. În ciuda acestor fapte, antrenorul feminin al SUA, Jill Ellis, a fost plătit mai puțin decât antrenorul sub 23 de ani până anul trecut. În cazul discriminării salariale din 2016, a fost dezvăluit că jucătorii de sex masculin au primit diurnă de 75 de dolari atunci când călătoreau în străinătate, în timp ce jucătorii de sex feminin primeau doar 60 de dolari.Lloyd a glumit atunci: „Poate că își dau seama că femeile sunt mai mici și, prin urmare, mănâncă mai puțin.”